• Svenska
  • English
Nätverket mot hedersrelaterat våld

...

Nätverkets röst i medierna

Aftonbladet, 16 november 2016

Nätverkets svar på traditionalisternas anklagelser och vädjan till statsminister om att skapa en integrationspolitik som kan garantera samma rättigheter för alla, inklusive de ungdomar som är diskriminerade och förtryckta i hederns namn.


Länk till text

Inför Fadimedagen i Göteborgs-Posten, 21 January 2016

”Gör upp med hederskulturen – på riktigt”


Länk till text

Dagens Samhälle, 7 mars 2017

Vad kan vi vänta oss av regerinegns utredning vad gäller skattemedel till religiösa samfund vilka praktiserar könsdiskriminering när utredaren säger att de berörda samfunden”inte behöver oroa sig”?


Länk till text

Fadimedagen – 2017 | Expressen, 21 januari 2017

I femton år har beslutfattarna ”avböjt” att lyssna på Fadime. En (kort) uppdatering av den nuvarande ”hedersvåldspolitiken”

Länk till text

Dagens Samhälle, 28 december 2015 | En julhälsning till regeringen

Dagens Samhälle, 28 december 2015 | En julhälsning till regeringen

Länk till text

 

Till Fadime-dagen i år – den 21 januari 2018 – fick vi äran att Dagens Nyheter publicerade vår debattartikel:

Kan läsas här:

https://www.dn.se/debatt/tiden-ute-for-barnaktenskap-och-oskuldskontroller/

Artikeln föranledde en journalist från Sveriges Radio P1 att ställa frågan till jämställdhetsminister i samband med vårt förslag om samhällskontraktet som tidigare valde hon att inte kommentera (ett förslag som bl.a. Fadime kallade för ”självklarhet” år 2001). Men nu har vi alltså fått ministerns svar: ett nej!

Så här kan ni höra henens svar, rättare sagt hur hon lägger ansvaret på SFI undervisningen (som bevisligen inte har klarat frågan under alla dessa år):

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6866907

Alltså; makthavarna hänger inte med utvecklingen, inte heller 16 år efter Fadime. Ändå kommer vi att fortsätta våra ansträngningar för en jämställdhets politik som kunde garantera lika rättigheter för alla, inklusive ”invandrartjejerna” (som Fadime brukade säga).

 

Fadime-dag 2019  Göteborgs-Posten, 2019 januari 21

”Efter sjutton år av massiva insatser vore det rimligt att förvänta sig att hedersförtrycket mot ungdomar kraftigt gått tillbaka. Men det är tvärtom” – skriver styrelsen för Nätverket mot hedersrelaterat våld.

http://www.gp.se/debatt/när-får-vi-en-regering-som-på-allvar-avskaffar-hedersförtrycket-1.12533590

 

När makthavarna sviker- Nätverket vänder sig till Näringslivet  – 2019 September

”När Ikea börjat sälja regnbågsfärgade kassar för allas rätt till fri kärlek väcktes våra drömmar om en framtid där företagsjättar förespråkar samtligamänskliga rättigheter i sitt arbete. Utopiskt? Ja, men… ”

 https://www.gp.se/debatt/kan-mänskliga-rättigheter-bli-en-del-av-näringslivet-1.17958740

 

Fadime dag – 2020 / Den 21 januari 2020

https://www.dagenssamhalle.se/debatt/hedersfortrycket-vaxer-med-skattepengars-hjalp-31127

 

Till  Fadimes minnesdag år 2021

Här finns länken till årets artikel för att hedra Fadimes minne som publicerades i en uppskattad kulturtidskrift som trycke hela vår text utan att vilja korta den:

https://www.opulens.se/opinion/debatt/hedersvaldets-politiska-moment-22/

 

Nätverket blev ombedd av journalisten/författaren Elisabet Omsén om att stödja en kvinna som giftes bort som trettonårig och nu efter många år, berättar hon sin tragiska historia i en bok. Nätverket stödjer hennes engagemang genom att bidra med tre nya åtgärdsförslag i syfte att förebygga tvångsäktenskap. Vid slutet av hennes artikel finns våra förslag vilka, efter en hel del överläggningar och nätverkande arbete, fick ytterligare uppbackning från flera andra NGOs. Länk:

”Jag giftes bort när jag var 13 – hör min vädjan” :  https://www.aftonbladet.se/a/2dPORB