• Svenska
  • English
Nätverket mot hedersrelaterat våld

Eva Moberg.

”Spräck Myten Om Kvinnans Mödomshinna”

Eva Moberg – Dramatiker och debattör

”Vi har en strikt dubbelmoral här: så länge en flicka bara lugnt lever vidare under oavbruten bevakning och latenta hot så ska vi inte lägga oss i utan respektera andras kulturmönster. Men om hon vågar reagera och blir misshandlad eller dödad, då får gärningsmannen absolut inte ses som en del av sin kultur, ty då blir den ”stigmatiserad”

Eva Moberg – författaren och dramatikern – var en av de ytterst få ledande intellektuella feminister i Sverige som oförblommerat kunde tala om kulturspecifika våldsfenomen så som våld i hederns namn eller könsstympning (kvinnlig omskärelse). Hon utmanade inte bara Gud och religioner utan påpekade också integrationspolitikens hyckleri som i namn av ”kulturell hänsyn” skyddar/stödjer könssegregation. En politik som konserverar ojämlikhet för barn, kvinnor och homosexuella (inom en del traditionella minoritetsgrupper vilka kommer från kyskhetskulturer; kulturer som – ofta med lagens hjälp – har en dominerande ställning i större delen av världen och som betraktar Väst som ”omoralisk”).

Läs gärna hela Evas artikel här

”Att skriva eller inte skriva (oskuldsintyg) – det är frågan, för svenska läkare. – Nära hälften av svenska läkarna vägrar.”

– Det är förmodligen ingen bra lösning med föreskrifter som förbjuder läkare att utfärda oskuldsintyg. Kanske blir det enklare för läkaren, men det är ingen hjälp för den enskilda patienten.

– Det vore bättre om representanter för det svenska samhället kunde föra dialog med exempelvis religiösa företrädare som upprätthåller myten om mödomshinnan.

Läs gärna mer om de svenska läkarnas dilemma

Oskuldsindustri

Av Hanna Larsson / Reportage från Libanon

”Det kommer att kosta mig 600 dollar men det är det värt”, skriver Gihane. ”Och hade det inte varit för operationen skulle jag antagligen ha tagit livet av mig.”

”Det bankas ju i oss ända från barnsben, är du inte oskuld kommer ingen att vilja ha dig. Punkt. Om tjejen inte är stark nog att gå emot allt det där, då tycker jag att hon ska ha möjlighet att göra operationen”.

Läs gärna hela artikeln

Oskuldsoperationer – en växande trend i Indien

Han har utfört oskuldsoperationer, även kallat hymenplastik, i över tio år. De allra flesta kommer till honom några veckor före sitt bröllop, men även frånskilda kvinnor har genomgått operationen inför ett andra äktenskap.

– Det är som med secondhandbilar. Du vill ha dem fräscha och fixade, säger Vishwa Prakash.

Läs gärna hela artikeln

“In my culture, not to be a virgin is to be dirt”

PARIS — The operation in the private clinic off the Champs-Élysées involved one semicircular cut, 10 dissolving stitches and a discounted fee of $2,900.

“In my culture, not to be a virgin is to be dirt,” said the student, perched on a hospital bed as she awaited surgery on Thursday. “Right now, virginity is more important to me than life.”

Läs gärna hela artikeln